Tudtad hogy a főzés is egy kreatív elfoglaltság, még akkor is ha mindennap űzöd és nem annyira kedveled. Ha így fogod fel, lehet hogy kedvet kapsz majd hozzá! 🙂 Hol lehetne kiélni jobban a kreativitásodat nap mint nap… hát persze hogy a konyhádban. De ezt legjobban csak a séfek tudhatják.
Egy spontán ötlettől vezérelve, teret adtam egy nagyon tehetséges séfnek a saját konyhámban. Gyenes Ákos / aMákos kicsiny városunk, a jász-nagykun-szolnok megyei Törökszentmiklós egyik nívós éttermének vezetője és szakácsa. Amint fakanalat ragadott, rögtön egy ‘főzésen kívüli dimenzióba’ vezetett bele, egy felejthetetlen gasztronómiai utazáson keresztül. Séfünk nem konkrét tervvel érkezett, olyannyira improvizált, hogy a receptet is helyben találta ki (ehhez is tehetség kell 🙂 ) Amikor a hozzávalók is meglettek, beindult a varázslat. Teljesen átszellemülve alkotott és közben persze mondta lépésről lépésre a folyamatot.
Lazac rétes párolt zöldség ágyon
A csoda a lazaccal történt, amihez kellett még réteslap, tejföl és egy pici olaj a kenéséhez. Zöldségek ( gomba, brokkoli, répa… ) a pároláshoz, cukkini, pritaminpaprika, paradicsom a díszítéshez.
Ákosnak is, mint ahogyan a profi séfeknek is van “zsebsárkánya” amivel a díszítésre szánt zöldségeket megperzselte, ezzel is különlegessé téve az egész ételkollekciót. Ez már kérem művészet !
Nagyon egyszerű és gyors a recept, még talán rajtam sem fogna ki. 😉 A gyorsaság persze nem csak a séfen múlik, hanem az edényeken is. Ákos a Home-Classic öntöttvas edények magyarországi képviselője és szakácsa is egyben, és esküszik rá. Nem is csoda, hisz az előkészületek (hámozás, pucolás…) is több időt vett igénybe mint maga az egész sütés-főzés project. 🙂
Megjegyzés: Sokan tudják rólam remélem 😀 hogy régóta bontogatom a szárnyaimat a fotózás világában, ezért duplán élvezhettem ki a létrehozás gyönyöreit, mert a szemem előtt vált a nyers hozzávalókból egy csodás étel műalkotás, amit megtiszteltetés volt nekem fotóznom, így szó szerint belekóstolhattam az ételfotózásba is. Köszönöm neked Ákos, jól éreztem magam! Szerintem nem árulok zsákbamacskát, ha elmondom hogy fogunk mi még találkozni veled a nem is olyan távoli jövőben, a nem is olyan kicsi média világában… 😉
Addig megtalálhatjátok a receptjeit és ajánlatait ITT és ITT is.
Közös projektünket elérhetitek a GASZTRO FABRIKA Facebook oldalunkon. 🙂
Fotók: én mint Krisz Pictures 🙂